De geschiedenis van de slotenmaker

Eens werd het werk van de slotenmaker gezien als een wetenschap en een kunst om sloten te maken en te kraken. Onder slot verstond men elke mechanisme dat gebruikt werd om een gebouw, een kamer, een kast, een voorwerp of een voorraadruimte af te sluiten. Het typische van een sleutel was om een slot te openen, maar de moderne sloten kunnen nu geopend worden door gebruik te maken van een combinatie of een systeem waarbij een sleutel, een sleutelkaart of een biometrische scan van een lichaamsdeel zoals een vinger of een oog te pas komt.

De slotenmaker ontwikkelde een van de oudste gekende vormen in het ganse ontwikkelingsproces van de beveiliging. De eerste methode om een beveiligingssysteem te omzeilen was het kraken van een slot. Het oudste teruggevonden slot werd gemaakt in Egypte zowat 4000 jaar geleden. Het slot werd teruggevonden in de ruïnes van het paleis van keizer Sargon II in Khorsabad. Dit slot gebruikte hetzelfde principe van het terugdrukken van de pennetjes zoals in de meeste moderne sloten.

Op een bepaald moment werden de slotenmakers dan verantwoordelijk om het ganse slot te maken. Dagen en uren gingen voorbij terwijl de verbindingen geslepen werden en ze zelf het zware werk deden. Vandaag de dag worden de meeste sloten in fabrieken in grote hoeveelheden geproduceerd en er is slechts hier en daar nog een echte smid die het ingewikkeld herstel- en renovatiewerk van sloten verder zet. Het werk van de slotenmaker is nu meer gericht op het helpen van mensen die zich buiten hebben gesloten, thuis of met de wagen.

Doordat de moderne technologie steeds verder evolueert, worden meer en meer slotenmakers opgeleid om te werken met elektronische sloten. Dit vinden we vooral bij de autosleutels die met afstandsbediening werken. Ondanks het feit dat de job van slotenmaker zich dient aan te passen aan de veranderende technologie, blijft de vakkundigheid en de ervaring die van het ambacht zoals het eens was, toen alles begon.

Dit artikel is gebracht door het team van Locksecure.nl welke o.a. slotermakerdiensten in Rotterdam en omringende steden levert. 24/7 bereikbaar en direct op locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *